‘Bu yıl da YKS’de tercihin altın kuralları değişmeyecek’ « Sıradaki Haber Tv

26 Temmuz 2024 - 17:44

‘Bu yıl da YKS’de tercihin altın kuralları değişmeyecek’

Sınav hazırlık süreci kadar önemli olan tercih süreci ile ilgili İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü, bu yıl da tercihin altın kurallarının değişmeyeceğini belirtti.

‘Bu yıl da YKS’de tercihin altın kuralları değişmeyecek’
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2021 - 15:16

66 views

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile tercih süreci ve heyecanı başladı. YKS’ye katılan öğrencilerin merakla beklediği, YKS sonuçları 28 Temmuz tarihi itibariyle açıklandı. Sonuçların erken açıklanması ile birlikte adaylar, tercih işlemlerini daha uzun bir sürede gerçekleştirebilecek. 5 Ağustos’ta başlayan süreç, 20 Ağustos’ta son bulacak. Sınav hazırlık süreci kadar önemli olan tercih süreci ile ilgili İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü, bu yıl da tercihin altın kurallarının değişmeyeceğini belirtti.YKS tercih süreci le ilgili öğrencilere ve velilere önerilerde bulunan İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü şunları kaydetti:“Adaylar, kariyer hedefleri doğrultusunda tercih bildiriminde bulunmalıdır”Tercih hakkı elde eden adaylar, kariyer hedefleri doğrultusunda tercih bildiriminde bulunmalıdır. Bu yıl da tercihin altın kuralları değişmeyecek. Kazanıldığında öğrenim görmek istenilmeyen bölümler, tercih listesine alınmamalıdır. Adayların bu bölümlere yerleştirilmeleri halinde kayıt yaptırma şartı aranmaksızın sınava bir yıl daha hazırlanmaları halinde ‘Ortaöğretim Başarı Puanları’ yarıya düşecektir. Şimdiye kadar ellerinden gelen tüm çabayı gösterip sınava giren öğrencilerin gelecekleri için önemli kararlar aldıkları bir süreç olan tercih döneminde dikkat etmeleri gereken noktalar vardır.“Tercihler uzman kişilerle yapılmalıdır”Kariyer hayatlarını belirleyecek ve öz geçmişlerinin önemli bir parçasını oluşturacak üniversiteyi ve bölümü seçerken mutlaka adaylar; onları iyi tanıyan, lise hayatları boyunca ilgi, yetenek, beceri ve başarılarını takip etmiş, desteklemiş uzman kişiler ile tercihlerini yapmalılar.“Öğrencinin gitmeyeceği üniversite ve bölüm tercih listesine yazılmamalıdır”Bu yılda adayların 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Tercih listesi puana göre aritmetik sıralamada oluşturulan bir liste değil, öğrencinin kariyer planına göre oluşturulan bir liste olmalıdır. Tercih işlemlerine ilk olarak adayların ilgi ve hedeflerinin konuşulmasıyla başlanmalıdır. Tercihlerde istek sırası önemlidir. Tercih listesinde bulunan bir bölüme yerleştiğinde öğrenci mutlu olmalıdır. Öğrencinin gitmeyeceği üniversite ve bölüm tercih listesine yazılmamalıdır.“Başarı sıralamasına göre tercih yapılmalıdır”Üniversite sınavı, puandan ziyade başarı sıralamalarının dikkate alındığı bir sınavdır. Öğrenciler başarı sıralamalarını dikkate alarak geniş bir yelpazede tercihlerini değerlendirmelidir. Adaylar 24 tercih hakkını hayali bölge yani; öğrencinin başarı sıralamasının üstünde olsa dahi yıl boyunca sınava hazırlık sürecinde hayal ettiği bölüm ve üniversiteleri yazacağı bölge, gerçekçi bölge ile başarı sıralamasına denk gelen bölüm ve üniversitelerin bulduğu bölge, garanti bölgede ise adayın yine kariyer hedefleri doğrultusunda yerleştirildiği takdirde mutlu olacağı başarı sıralamasının altında bölüm ve üniversitelerin bulunduğu bölge yelpazesinde yapmalıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.